Stekken in januari

Vorig jaar had ik stekmateriaal genomen van druiven die ik aankocht in Duitsland. Het waren jonge planten en ik had schrik had dat ze zouden vergaan, dus het stekken gebeurde meer uit voorzorg dan voor productie. Tot halfweg leek het goed te lukken, maar toen verschenen er schimmels op de snoeiwonden. Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Ik heb koude was gekocht en wondafdekmiddel, wat eigenlijk hetzelfde is, maar soit… Ik begon met de koude was, maar wat was me dat?! Je mag die was niet verwarmen om er beter mee te kunnen werken, dus ik stak er een mes in en probeerde dan bolletjes te rollen. Wat ik op dat moment nog niet wist, was dat dat extreem neig plakt. Ik had wel een foto willen nemen, maar mijn fotoapparaat zou nu nog aan mijn handen plakken had ik het gedaan.

Ik waste mijn handen met flink wat zeep en droogde ze af met keukenpapier (geen keukenhandoek, want anders had mijn vriendin mij gekilled). Resultaat: het keukenpapier plakte aan mijn vingers… Ik zag eruit als een lepralijder! Daarna heb ik er white spirit op gedaan en gelukkig ging het er zo wel af.

Geen koude was meer voor deze tuinder! Op naar het wondafdekmiddel van Bayer. Met een stokje heb ik de snoeiwonden dichtgemaakt. Dat was heel makkelijk, behalve dat mijn stokje niet lang genoeg was om de enten in de fles te behandelen. Resultaat: weeral plakpollen…

Ik heb dankzij een goedwillige donateur snoeimateriaal gekregen van interessante variëteiten die ik nog niet had staan. De bedoeling is om deze in pot te zetten en over 2 jaar te enten met een omega-schaar op een onderstam type Binova, SO4 of 125AA (die past bij mijn grondsoort). Het voordeel van deze enten op een onderstam te zetten, is dat ze ziekteresistenter (druifluis) zijn en dat ze sterker kunnen groeien (naargelang grondsoort).

           

Wat ik ook gedaan heb t.o.v. vorig jaar, is de stekgrond ontsmet door hem een paar minuutjes in de microgolfoven te steken. Ik heb dat ook gedaan om perzikpitjes te stratifiëren en dat is goed gelukt. Daarna heb ik een eerste bakje mooi aangedrukt met een plankje. De plastic flessen heb ik half opengesneden en achteraf terug dichtgeplakt met tape. Ik had ze aanvankelijk helemaal doormidden gesneden, maar het was moeilijk om beide helften dan terug op elkaar te krijgen en ook om water te geven is dat geen goede methode.

Waarom gebruik ik plastic flessen? Wel, mijns inziens heb ik meer kans op slagen in een fles omdat het een beetje een microklimaat nabootst. Door de warmte condenseert het water, dat dan opstijgt en terug in water wordt omgezet. En zo gaat dat continu. Wanneer de eerste blaadjes tevoorschijn komen, doe ik het dopsel eraf voor luchttoevoer.

Ik heb dit gedaan met kiwibes, kiwi, vijg en nu druif. Ik neem éénoogstekken om meer slaagkans te hebben. Ik zou het ook met tweeoogstekken kunnen en ze buiten zetten, maar ik heb het liever zo. Je ziet op de foto’s dat er redelijk veel zijn, zowel in propogator als in fles. Ik schat zo’n 150 stekken.

  

Hierboven
een paar kiwibessen die ik op 29 december gestekt heb en die nu opkomen door de
flesmethode.



Geef een reactie