Resultaat van stekken

Het heeft me veel moeite gekost om de eerste border in orde te krijgen maar deze staat klaar om de kers onderstammen te ontvangen. Dit zal worden Gisela5 en Krymsk6. De oculaties zullen in augustus gebeuren. De keuze is nog niet bepaald maar ik heb wel al een idee. De periode is aangekomen om de rupsen en vele ontelbare insekten los te laten. Nu moet het zo zijn dat ze bijna allemaal bij mij zitten en de tuin is nog niet af. Er kruipt, vliegt, plakt echt vanalles bij ons. Oordeel zelf maar.

Kers onderstammenWie ben ik?Wie ben ik?Wie ben ik?Urnwesp

Ik ben ondertussen al een beetje actief op een paar fora, ook passief, ik geef toe, maar op 1 website over chilipepers wordt het wondermiddeltje ‘Noekepoek’ zo erg aangeprezen dat ik beslist heb om het zelf te maken. Dit is een middel dat per ongeluk gevonden is door iemand van dat forum. Het brouwsel ziet er echt niet uit maar het werkt wel. Dit jaar voor de eerste keer uitgeprobeerd en volgend jaar maak ik een vergelijking om dit aan te tonen met 2 peperplanten en de evolutie ervan onder dezelfde omstandigheden.

Noekepoek


Recept Noekepoekesap

1 liter bier
1 1/2 liter water (of koude en oude koffie)
3/8 liter (375ml) ammonia (uit het keukenkastje)
3/4 liter (750ml) bitterzout

Het bitterzout afmeten en bij het water gooien. Dat lost op in een mummetje. Dan het bier erbij en als laatste de ammonia. Een portie van 100 ml (1/10 liter) op 10 liter water gebruiken. Sommigen gebruiken het dubbele, van mij mag het. Vaak ben ik te lui om af te meten en maak dan gebruik van een zorgvuldig geschatte guts.

Een keer per maand geef ik chillifocus voor de mineralen. Pas op, gooi geen chillifocus bij noekepoekensap, er zullen kwalijke dampen vrijkomen.

Ga ook niet klooien met kieseriet, dat lost niet goed op. Zoek bitterzout en je zult het vinden. De prijs varieert van 1 tot 10 euro per kg. Dat hele dure heeft een deftige naam zoals bijvoorbeeld coniferengroenmaker en zit in een mooi kartonnen doosje. Soms kun je een zak van 25 kg vinden en dan is het goedkoop.

Kostprijs: 1 liter bier 0,60 (Duitsland), oude koffie 0,00, ammonia 0,40 en bitterzout 2,65. Samen 3,65 voor pak em beet 350 liter gietwater.

Zorg ervoor dat je ruimte hoog genoeg is, de planten groeien als gekken.

Gebruik : peperplanten, tomaten en verder alles wat wortels onder de grond heeft.


Ik heb ondertussen al een aantal aardbeirassen zoals de Elsanta, Mieze Schindler, Elianny, Lambada, Mara des Bois, Belrubi, Red Gauntlet, Mme Moutot, Surprise des Halles, Figaro, Rumba, … en heb nu een nieuwe niet al te gemakkelijk te vinden ras, Tardive de Leopold. Ik heb er 2 gekocht van een kweker die ook de Haskaps importeerd (als eerste in ons land) maar dat is een ander verhaal. Ik zal ze eerste proeven en daarna goedkeuren of niet.

Tardive de LeopoldDe eerste mara des bois

In de boomgaard gaat het goed. Alles lijkt goed te groeien. Wanneer de hoge temperaturen er zijn gaan we de takken weer uitbuigen. Waarom? Om de groei van bloemknoppen te stimuleren (in het kort). Het lange verhaal zie hier.
Sommigen gebruiken touw, ik ook, maar nu samen met beton.


Wat hebben we nodig?

  • Plastic bekertjes
  • IJzerdraad
  • Kant-en-klare metselmortel

Knip ijzerdraad stukjes van 15cm of langer. Plooi 1 van de uiteinden in een hoek van 90° (ongeveer 1cm) Meng de mortel met water, meng goed. Vul de bekertjes met de mortel en steek het ijzerdraadje in de beker.
Leg de bekertjes op een vlak stuk en ergens waar de geur niet stoort. Na een nacht of 2 mag je de bekertjes erafrukken en je wat je ziet in mijn kruiwagen.

Betonblokjes natBetonblokjes droog


Stekken is wel een toffe hobby, vooral als je het nodig hebt om je tuin te vullen Smile Vorig jaar heb ik stekken genomen van buxus. Die zijn helemaal niet gegroeid dus heb ik besloten ze te verpotten en meststoffen te geven. De hortensia’s (rode Teller) zijn ook goed vertrokken. Boragia heb ik voor het eerst gezaaid. Man, is dat gemakkelijk. Dik zaad, steek je 1tje per potje en de opkomst is 100%. Groeit stevig en bijna overal. Trekt vooral hommels aan omdat dit een laatbloeier is.

IMG_4899IMG_4903IMG_4904IMG_4913

Wat het best gelukt is zijn de druivenstekken van deze winter. Zo goed dat ik er teveel heb en moet weggeven of ruilen. Het liefst ruilen Winking smile Mochten er nog gegadigden zijn die iets nodig hebben, laat het mij weten. Ik had er een 50-tal over. Nu nog 30 ongeveer.
Ik heb ook een aantal kiwibessen en 1 kiwi gestekt en alles kwam goed op tot een zeker moment dat de kiwibessen er de brui aangaven. Volgend jaar houd ik deze gasten beter in het oog voor ze weer voor de poort van Moeder natuur staan. De kiwi heeft het raar maar waar overleefd en is nu een forse plant aan het worden.

Druivenstekken winterKiwi uit potKiwi2Kiwi verplant in 10L emmer

Als je laagstam bomen heb moet je elk jaar bestoven bloemen die vruchten zijn geworden wegknippen of je blijft over met teveel appeltjes en te klein. Daarom moet je de vruchten vroegtijdig wegknippen zodat er genoeg dik fruit aangroeit. Er zijn nog redenen waarvoor je dit moet doen zoals levensverwachting, kwaliteit van de vruchten,… Heb er dan maar een 80-tal weggeknipt en er hangt nog veel op.

Zomersnoei

De pruimen lijken dit jaar nogal last te hebben van luizen maar niet getreurd, het krioelt er van de lieveheerstbeestjes. En hiervoor heb ik ook een huisje gezet dat gaasvliegen zou moeten aantrekken.
Gaasvlieg nest

Bij de aanleg van de tuin heb ik lang gezocht naar grassoorten die zouden voldoen op natte gronden. Ik ben terechtgekomen op microclover en ik heb er nog geen seconde spijt van. De mini klaver geeft zelf stikstof zodat je minder tot bijna niet moet bijmesten in najaar of voorjaar. Het laat geen kans aan het mos om te groeien omdat het zo dicht groeit. Maar aan alle dingen hangen nadelen vast en hier is dit dat het woekerend effect heeft. De klaver gaat overal naartoe dus als je borders hebt of kleine stukjes dat je gespit hebt dan moet je dat afboorden of de klaver zit erin. Maar dat is het enige nadeel.
Voor de insekten is dat het paradijs als je ziet hoeveel bloemen er zijn in het voorjaar op dat stuk.

Microclover gras

In de moestuin heb ik de knoflook uitgedaan. De oogst was veel beter dan vorig jaar maar volgend jaar zet ik meer knoflook. Heb de smaak te pakken. Heb al een selectie gemaakt van 7 soorten. Raar maar dit jaar zijn ze dikker geworden dan dat ze kunnen. Zou dit komen door een teveel aan stikstof in de grond of een tekort van iets anders?

Oogst knoflook



Geef een reactie