Het maken van nestkasten voor de solitaire bij

Na elke zomer bekijk ik mijn fruitoogst en dit jaar dacht ik bij mezelf: “Dit moet beter”. Vooral bij de aardbeien was de bestuiving niet optimaal en daarom ben ik op zoek gegaan naar bestuivers. Bij imkers ben ik gaan kijken voor honingbijen (Carnica en Buckfast) en ik heb workshops gevolgd, maar mijn wederhelft merkte op: “Wanneer ga je dat nog allemaal doen bovenop al het andere werk? Bijenkasten vergen veel onderhoud, ook in de winter, als je honing wil en kaarsen wil maken.”
Ik heb dan het internet afgespeurd op zoek naar hommels en informatie over het kweken/onderhouden ervan. Dat blijkt redelijk moeilijk: je hebt goede hommelwerkers die veel bloemen bestuiven maar soms verkeerd, met als resultaat dat je aardbeien misvormd zijn. En als je de kast verplaatst, vinden ze de weg niet meer terug. Te veel nadelen, dus heb ik het zo gelaten.
Ik was intussen ook al een paar keer op het concept van de solitaire bijen gestuit en dan met name de rosse metselbij (Osmia bicornis) en de gehoornde metselbij (Osmia cornuta). Je hebt er als het ware geen omkijken naar. Ze bouwen geen kolonies en leven elk hun leventje. Er is ook geen koningin. Het enige waarin je moet voorzien is een nestkast. Op het internet zijn veel ontwerpen te vinden, maar de beste prijs/kwaliteit is een kast uit MDF-platen van 15mm met openingen van 8 tot 10mm volgens het soort bij dat je wil houden.

Op het net zijn er tal van modellen, plannen en ideeën te vinden om met een boormachine zelf een hotel te maken, zoals deze hieronder, maar voor mij voldeed dat niet. Ik wou de cocons eruit en zeker zijn dat de oogst niet geparasiteerd zou zijn.
 

Een overzichtje van de soorten wilde bijen:

Ik richt me op de gehoornde en de rosse metselbijen.

Er zijn nog veel andere wilde bijen. Je begint met een paar cocons, laat ons zeggen 50 stuks van elk. De gehoornde vliegen vroeger uit voor de bloesems van fruitbomen.
Het doel van de nestkasten is dat je de cocons er op termijn makkelijk uit kunt halen om ziekten te voorkomen en om een maximaal resultaat te hebben. In België en Nederland zijn er nog niet zoveel mensen bezig met de verkoop van cocons.

IMG_3843IMG_3844

De MDF-platen werden op voorhand machinaal versneden tot het formaat 15x15cm. Met de hulp van een medetuinier ben ik rond 8 uur ‘s morgens begonnen met de bewerking van de plankjes langs een ‘mal’. De gaten zijn 9.5mm breed en het frezen van 1 plankje duurt ongeveer 1 minuut.

IMG_3845IMG_3847IMG_3850IMG_3859IMG_3861IMG_3860IMG_3864IMG_3865

Er is dus plaats voor zo’n 25.000 solitaire bijen in mijn tuin.

 
Uiteindelijk zou het er zo moeten uitzien. De kasten zitten in bakken en de bakken staan op palen. Gaasdraad beschermt de bijenkasten tegen de meeste natuurlijke vijanden (spechten, mezen, muizen,…).

Het is de bedoeling dat we na het eerste seizoen de nestkasten openmaken, plank per plank de cocons eruithalen en ze wassen om ze nadien te stockeren op een koele plaats tot februari/maart.

Tijdens een tripje naar Roermond heb ik ook een kant-en-klare hommelkast gekocht en die ga ik ook plaatsen, om te zien wat het verschil is met de kasten die ik zelf heb gemaakt.

IMG_3866IMG_3867

Iets anders nog… Ik heb voor het eerst witloof geteeld en dat is aardig gelukt. De kroppen zijn niet enorm groot, maar wel heel stevig. Ik heb pennen gekocht aan 7 cent per stuk, wat niets is in vergelijking met de dikte van de pennen die ik zelf heb geteeld. Ik heb ze allemaal op 20 cm gesneden en in een grote zwarte bak van Ikea gestoken om te forceren.

IMG_3870IMG_3871IMG_3873

Tot slot heb ik de geraniums uitgeplant, gekuist en samengebonden om ze nadien ondersteboven vast te binden. Dit is een bewaarmethode die ik nog niet geprobeerd heb, dus we zien wel wat het geeft.

IMG_3874IMG_3876



Geef een reactie