De eerste oogst metselbij cocons
Vorig jaar was ik een nieuw projectje begonnen, samen met een andere hobbytuinier, om zo een kweek op te zetten van solitaire bijen. Bij ons komen vooral de gehoornde- en de rosse metselbij (Osmia Cornuta en Rufa) voor. Sommige zeggen dat er een derde is, de blauwe metselbij, maar die heb ik hier nog nooit gezien dus dat zal waarschijnlijk regio gebonden zijn.
Hieronder een gehoornde metselbij (RIP). Wie is het vrouwtje van de 2 (foto1)? Antwoord: altijd de dikkere.
Met dat idee moesten we de bijen kunnen huisvesten dus dachten we om zelf huisjes te maken met gangen speciaal voor de metselbij. Het gemakkelijke was dat je plank per plank kon afnemen en ontdoen van cocons om deze proper maken.
De kasten staan er nu al van eind maart en ik heb ze vandaag leeggemaakt. (nog 2 grote te gaan)
Hoe ben ik te werk gegaan:
Kwa materiaal had ik een; zeef met fijne mazen, pincet, hard borstel, cutter, kwast, glazen bokaal, opbergdoosje (plastic of karton), zwarte kweekbak en je bijenkast.
Eerst heb ik plank per plank afgenomen en met een pincet onder de cocons geduwd om zo alles te hebben. Op foto 4 zie je de kruiwagen met de afval van de cocons. Als de kasten leeg waren heb ik alles in de zeef gelegd om een eerste filter te gebruiken. Daarna in een geel zakje gezet om 1 à 2min te schudden aangezien het zakje een schurend effect had.
Eenmaal dat gedaan was heb ik de glazen bokaal genomen en er zand in gestrooid. De cocons daarna erin en een draaiend effect maken. Na 2 à 3 min alles terug door de gele filter en dan zouden ze proper moeten zijn. Dus niet met bleekwater om de cocons schoon te maken.
Af en toe heb ik een cocon opengedaan om te zien of er wel leven was en telkens was het raak. Als de cocons proper waren heb ik ze in een plastic doosje gezet.
Zo zagen de plankjes er vanbinnen uit
Merk op dat bij de voorbije foto’s een paar zitten met die maden. Hier kan je zien hoe groot dat zo’n klompje stuifmeel is. In poeder bestaat het ook (foto6).
Bij het leggen van de laatste eitjes sterft de bij af. Hier een voorbeeld van zo’n bij die alles gegeven heeft tot het laatste moment. In foto4 zie je een gehoornde metselbij aan het werkt op een cocon.
Bron; De zandmethode heb ik van een paar sites zoals deze met video tutorials: https://sites.google.com/site/hutchingsbeeservice/how-to-clean-bees en http://solitarybee.com/blog/2010/02/cleaning-solitary-bee-cocoons-with-sand/comment-page-1/#comment-10689