Het einde van het seizoen is nabij
De maand september is de maand waar men al mag denken aan het opkuisen van grond en het oogsten van het laatste fruit. Dit jaar hebben we een late zomer gehad en zijn de temperaturen nog aangenaam. Hopelijk zal de winter niet té erg zijn…
Met dat we zoveel fruit hebben dit jaar zijn de vogels er ook snel bij met name de fazanten. Die denken in de Carrefour te zijn en zomaar alles te pikken. Volgend jaar komt er 1 groot vogelnet boven alle bomen. We zullen dan wel zien wie zal lachen. Hieronder het resultaat van die hoeligans
De meloenen (Magenta, Petit Gris de Rennes, Prescott Fond Blanc en Azerbaidjan) die ik staand in de serre zet geven elk jaar vruchten. Het minpunt is dat de serre niet hoog genoeg is zodat ik niet meer bloemen (=vruchten) kan hebben. Daarom dat ik van een andere serre droom.
Niet alleen de meloen doet het goed maar ook de tomaten (voor het eerst Kumato, Marianna’s Peace, Tres Cantos, Corazon, Red Peach, Red Plum, Tiny Tim, Millefleur, …), paprika (Largo de Reus en Lipari), chilipepers (Pimiento de Padron, Ring of Fire, Aji Crystal, Little Elf, Jalapeno, Starfish, Aji Ahuachapáu, …), aubergine (Redonda), komkommer (True Lemon). De Aci Sivri is zo zwaar geworden dat de tak gebroken is en alles op de grond lag. Ik heb die dan maar aan het dak vastgemaakt zodat deze kon drogen. De meloen azerbaidjan is ook op de grond gevallen omdat deze te zwaar werd. Volgend jaar hang ik een netje eronder.
De bijna eenjarige stekken dat ik in januari had gemaakt zijn flinkt gegroeid. Ik heb er nog zo’n 20 à 30 over denk ik voor interesse heeft (Lira, Kodrianka, Suffolk Red en Reliance).
Vorig jaar had ik 2 soorten gojibessen besteld. Ik denk de Sweet Lifeberry (zoetste) en de gewone goji. Dit jaar heb ik alweer overvloedig veel vruchtjes. Denk dat ik ze ga vermeerderen tot 5 zodat ik ze meer kan eten. Vorig jaar had ik er niets mee gedaan maar dit jaar zal ik ze drogen en zien of ze de moeite zijn.
We oogsten nog volop groenten nu zoals courgette, artisjokken, tomaten, paprika,…en dat levert dan altijd een gezond mandje op.
De artisjokken groeien echt goed voor een eerste test. Ik ga dit volgend jaar terugzetten. Ik weet dat de plant meerderjarig is maar ik vrees dat het de winter zal doorkomen.
De maïs daarentegen heb ik te lang laten staan waardoor alles voor de kippen is. Ik ga deze nog laten drogen en in de winter krijgen ze die. De gele is de Sweet Tasty en de paarse is Hopi Blue
De zonnebloemen zijn gigantisch, een beetje normaal als je de soort ‘Helianthus Annuus Giganteus’ zaait Ik denk dat de grootste bloem een diameter heeft van 40cm.
De stamomtrek is gewoon fenomenaal dik!
Verder nog aardig wat fruit in de boomgaard zoals de eerste nashi peren (vorig jaar ook maar de vogels waren ons te snel af )
Sinds dit jaar ben ik gestart met het houden van solitaire bijen. Het voordeel t.o.v. honingbijen is dat je er geen honing van hebt. Ik zeg voordeel omdat je al dat werk niet hebt om de honing te oogsten. Het enige wat de bijen moeten doen is het fruit bestuiven. Er zijn verschillende soorten wilde bijen maar de vroegste werksters hier zijn de gehoornde metselbijen (Osmia Cornuta) Voor het eerst heb ik een cocon open gedaan van een solitaire bij om de evolutie te zien en die bleek goed te zijn. Daarom dat ik binnen 2 maanden de cocons uit de nestkasten zal kunnen halen om op te slagen in de frigo aan 4°C tot maart volgend jaar. Ik heb dan maar een extra nestkastje gemaakt met bamboetakken dat ik hier nog had liggen. (merk de gele larven op van parasieten)