Veel te veel werk
Het begin van de lente is redelijk aangebroken en er is dus veel werk aan de winkel. Dit is altijd de drukste periode waarin alles gezaaid of geplant moet worden wat tijdens de winter werd opgestart. Pepers, paprika, aubergine en andere zuiderse groenten kunnen beter wat vroeger worden gezaaid zodat de vruchten genoeg tijd hebben om af te rijpen op de plant. Heel wat groenten kunnen nog binnenshuis afrijpen maar persoonlijk verkies ik om vroeger te zaaien en op tijd te oogsten.
De aardbeien blijken straffe drinkers te zijn, vooral als je 6 plantjes in een bak van 11 liter zet. Er zijn zo’n 64 bakken voor in totaal zo’n 384 plantjes. Dit jaar zijn het er iets minder omdat er nogal wat gesneuveld zijn door de vrieskou. Conclusie: meer stolonen nemen en volgend jaar meer plantjes. Om de bakken te irrigeren heb ik een waterton aangesloten op een timer en PE-leidingen. Dat is erg handig, want je moet niets meer doen aan de planten behalve de ton af en toe vullen en meststoffen toedienen (in het water).
Ik heb al wat verhalen gehoord over het zaaien van Zespri Gold-kiwi’s. Naar verluidt zou het lukken om eetbare vruchten te hebben van kiwi’s die je in de winkel koopt. Je hebt echter veel tijd en vooral geluk nodig. De kans dat je met alleen maar mannelijke planten zit, is immers zeer groot. Zonder het andere geslacht zal je moeilijk vruchten hebben. Ik heb ze eerst een paar weken gestratifieerd in de frigo aan 4°C. Nu liggen ze op een bedje van zaaigrond, afgewerkt met zand. Dat is in de propagator gegaan en nu is het afwachten. Omdat de bakjes niet waterdicht zijn, heb ik er plasticfolie in gelegd.
Maart en april zijn de maanden waarin men fruitbomen ent met griffels die men gedurende de winter heeft bijgehouden. Daarom heb ik tijdig genoeg onderstammen gekocht en enthout gekregen en gekocht bij anderen. Tijd dus voor wat experimenten op enthout van mijn fruitbomen en wilgentakken die ik daarvoor afgebroken had. Dat ging vlot en ik heb dan maar direct op de ‘goeie’ geprobeerd. Ik heb ongeveer 100 potten geplant met onderstammen (potten van 3 of 5 liter) en er staan er nog zo’n 80 in de wachtrij. Nadat het verpotten, heb ik ze in de serre gezet zodat de sapstromen sneller naar boven kunnen gaan.
De wortelstekken kunnen stilaan in grotere potten gezet worden. De wortels onderaan zie je duidelijk in de flessen. Maar volgend jaar moet ik een ander substraat vinden omdat dit hier te nat staat. De bedoeling van de stekken is om deze soort volgend jaar op een onderstam te enten.
Ik heb ook nog een paar bloembollen geplant, zoals tulpen en hemerocalis, en ik heb nog een aantal voorkanten van bijenkasten geschilderd in de hoop dat de bijen zich aangetrokken zullen voelen. Ik heb 1 kast van 18 plankjes in een multiplexbekisting gezet om het bijenhuis droog te houden. Het hangt vooraan, ter hoogte van oprit, aangezien daar veel bloemen zijn op dit moment. In de boomgaard is er nog niet veel opengebloeid. Het instectenhotel dat ik cadeau kreeg voor mijn verjaardag, hangt ook vooraan en de bamboestokken die daarin verwerkt zijn, zijn al voor een groot stuk in gebruik genomen door bijen. Goed nieuws dus voor volgend jaar! In elk geval zijn er heel wat bijen uit hun cocon geraakt, zoals uit deze foto’s blijkt.
Vorig jaar was ik begonnen aan een houten skelet voor een ‘kuikenkot’. Door omstandigheden heb ik dat niet kunnen afwerken, maar nu is het klaar. Alles werd gedaan met recuperatiemateriaal.
Ik heb ook een nestkast voor gaasvliegen en lieveheersbeestjes gemaakt.
En de grote verrassing van de maand was de opbrengst van de asperges. Die komen nu beetje bij beetje naar boven. De eerste keer heb ik 500 gr gestoken en daarna 1 kg en dit op 5m². Het is dus een heel productief en groeikrachtig ras.
De zwaarste asperge woog 96 gr.