Weer het onkruid uit je tuin!

Onkruid heb je overal en de tuinier doet er alles aan om het weg te krijgen, hetzij met de hand, hetzij met vergif. Ik doe het nog steeds met de hand en steek het dan in zakken wachtend op de komst van de vuilniskar Smile of ik geef het aan de kippen als aanvullend voedsel. Andere tuinders gooien het op hun composthoop, maar ik doe dat bewust niet omdat het zaad van onkruid niet 100% vergaat en dus heb je altijd het risico dat het van kwaad naar erger gaat. In de tuin ben ik al een beetje vanalles tegengekomen, maar het ergste (behalve bamboe) is toch de Equisetum arvense oftewel heermoes. Het is één van de oudste onkruiden op onze aarde want het bestond blijkbaar al ten tijde van de Dinosauriërs. De plant verspreidt zich via sporen bovenop de stengel, dus zo ver mag het niet komen. Ik probeer zoveel mogelijk stengels uit te graven. Het zijn fragiele stengels die tot 3m onder grond horizontaal groeien en die gemakkelijk vertakken.

image File:Equisetum telmateia detail.jpeg

Andere voorkomende onkruiden in onze tuin zijn:

image image image

Veldkers

Melganzevoet

Kleefkruid

image image image

Herderstasje

Hagewinde Paarse dovenetel
image image image

Schijfkamille

Grote weegbree

Varkensgras

image image image

Perzikkruid

Ridderzuring

Klein kruiskruid

image image image

Zwarte nachtschade

Melkdistel

Vogelmuur

image image

Paardenbloem

Grote brandnetel

Met heermoes maak ik gier, dat gebruikt wordt bij het sproeien van bv. rozen tegen bladluizen en schimmels. Als je dit goedje zelf wil maken, kan je op deze pagina terecht: http://www.mijntuin.org/plants/1681-heermoes

Van brandnetels kan je brandnetelgier maken. Dat bevat stikstof en mineralen en bevordert het bodemleven en stimuleert de groei van de planten. Het recept is hetzelfde als bij gewone gier maar aan brandnetelgier kan je een beetje suiker toevoegen om het gistingsproces te versnellen.



Geef een reactie