Een mooie nazomer
In tegenstelling tot de laatste jaren is de maand september heel droog gebleven. Kwam eigenlijk van pas nu ik effe geen serre heb, kon alles buiten redelijk rijpen. Dit jaar heb ik heel wat druiven kunnen proeven en kwam ik tot de conclusie dat er maar een paar rassen zijn waarmee ik verder zal gaan. Anderen krijgen nog een soort herkansing dus die blijven. Waarom ik dit doe? Als je 2 blauwe druiven hebt waarvan 1 dezelfde eigenschappen vertoont dan de andere die pitloos is dan is de keuze snel gemaakt. Geen gezeur om de pitjes eruit te doen.
Lira: lekkere, medium groot, roze, zoet
Kyoho: lekkere zoete met pit
Souvenir: niet rijp
Dea: mooie volle trossen, pit, iets zurig
Juliana: dikke witte bessen, zoet, grote trossen, moet gekrent worden, pit
Lilla: lekker witte met grote bessen, pit, moeten gekrent worden
Katharina: smaakt niet super, wit met roze blos, pit
Rosamunde: witte compacte trossen, knapperig, redelijk zoet, beetje krenten, pit
Ontario: lichtblauwe, kleine trossen, zoet met pit
Irina: kleine witte, compacte trossen met pit
Maske in blau: zeer vroege, lekker zoet met pit
Helena: speciale smaak maar super om sap van te maken, roze, kleine bessen maar grote trossen, krenten
Venus: de variëteit dat ik als vervanger ga gebruiken voor vele anderen. Pitloos, blauw, zoet
Arkadia: moeten gekrent worden, witte grote bessen, zware trossen
Jacobsberger: witte eerder kleine bessen maar lange trossen, niet heel zoet
Ik heb er nog meer maar die hebben nog geen vruchten gegeven. De lijst van druiven zal ik eens updaten in mijn lijst dat je bovenaan kan vinden. Ik zal er wegdoen dus als je wil mag je ze hebben. Stuur maar een mailtje.
Een opmerkelijke vondst in de tuin was de rups van de koninginnenpage. De grootste vlinder in België. Opmerkelijk want sinds we hier begonnen zijn met de tuin krijgen we alsmaar meer beestjes in de tuin. Het enige wat we nog missen van rariteiten zijn uilen en eekhoorns maar die gaan we hier rap nog niet zien. Geen sparren en geen kerktorens.
Met zicht op later ga ik nog een hibiscus haagje zetten en mijn ouders zijn zo goed geweest om de zaailingen te brengen zodat ik deze kan opkweken tegen dan. Het zijn er een 50 tal van het type ‘Blue Bird’.
Natuurlijk zijn er tal van bloemen aanwezig zoals de dahlia’s in verschillende kleuren. Een excuus om mijn ouders te laten komen om te plukken…
De poncirus (Japanse citroen) zaailingen gaan nog steeds hard. Die ga ik gebruiken als onderstam voor de citrusboompjes.
In de moestuinoogsten we nog dagelijks verse groenten. De pompoenen beginnen te rijpen. We hebben dit jaar Sweet dumpling en een selectie van Hakkaido. Die eerste hebben we al opgegeten en man, was dat lekker zoet mmm.
Nog genoeg voor ons en om uit te delen. 2 dingen dat ik eens wou proberen waren bataat(foto1) en gember(foto2). Die zijn toch redelijk de zomer doorgekomen maar volgend jaar ga ik toch proberen om ze vroeger in de grond te steken. Heb de indruk dat ze niet optimaal gegaan zijn. De laatste foto zijn de geschilde aardappelen van de ‘Blue d’Artois’, een blauw aardappelras.
Elke jaar probeer ik compost of mest in de grond te krijgen en deze keer heb ik alweer 10ton besteld en geleverd gekregen. Het naar achter brengen (100m verder) is geen simpele klus.
Naast de groenten oogsten we nog volop fruit zoals frambozen. De foto’s spreken voor zichzelf
De oogst van de perzik ‘Sanguine de Savoie’ is goed geweest. We hadden veel dit jaar. Heel zoete, bloedrode, medium grote vrucht.
Veel wortelopslag heb ik gehad aan de fruitbomen. Hieronder de mispelaar ‘Royal’ op onderstam meidoorn.
Verder heb ik de bloembollen uit de schuur gehaald dat er gezeten hebben in een emmer met houtzaagsel en toch nog groeien. Die gaan in de grond gaan samen met de 1000 andere nieuwe bloembollen.
Toch zalig met dat weer de laatste weken. Echt genieten.