Veel kleinfruit oogsten
De honingbessen zijn al een maand geleden geoogst of de eerste loganbessen zijn eetrijp. Als je te lang wacht met oogsten beginnen ze uit te drogen en smaken ze flets.
De braam obsidian is nog iets te vroeg maar de bessen zijn lekker en superdik. De silvanbes zou ook moeten rijp worden op dat moment.
De rode aalbessen ‘Jonkheer van Tets’ is bijna eetrijp. Nog iets te zuur en hard. De roze zullen daarop volgen.
Een nieuwe aanwinst is de braam Kiowa maar de vruchten zijn nog veel te klein om iets voor te stellen en om goed te kunnen proeven.
De blauwe bes gaat ook rijkelijk geven dit jaar maar 1 exemplaar heeft last van chlorose denk ik. Mijn poncirus zaailingen hadden hier ook last van maar zijn er goed doorgekomen. Hopelijk bij de blauwe bes ‘Duke’ ook. Op 2de foto blauwe bes ‘Elliot’.
De frambozenwortels dat ik gekregen heb en apart geplant had in 10L potten heb ik ook uitgeplant op een rij. De rassen zijn onbekend maar we zien nog wel welke ik over zal houden.
De druiven beloofd een topjaar te worden. Ik heb zoveel trossen dat ik niet weet of het wel zal goedkomen. De bestuiving is goed gebeurd en de vruchten beginnen reeds vrucht te vormen. Er zijn iets meer dan 20 verschillende soorten en allemaal zijn het tafeldruiven.
Ik heb een kruisbes dat verschrikkelijk snel groeit en dat is de Worcester. Van velen heb ik gehoord dat ze dit ook voorhebben maar ik zal maar eens drastisch gaan snoeien wil ik de vruchtdracht bevorderen en de groei afremmen.
De test van een paar maanden geleden om bataat te planten in vermiculiet is jammer genoeg gefaald. Op 2 of 3 exemplaren wat er wel wortelgroei maar geen bladgroei. Een klein paars puntje was wel zichtbaar. Deze heb ik een bak gezet van 3x4m vol met paardemest en compost. Ook heb ik er gemberwortels ingezet om te zien of dit zou lukken.
Daarnaast heb ik nog de fruitbomen een snoeibeurt gegeven (zomersnoei). Vooral de pruimen groeien te hard. Ook heb ik een peer, Saint Remy, die ontzettend fel groeit en die zal er ook moeten aan geloven. Ik probeer ook meer mezen aan te trekken tegen de wintervlinders en de rupsen ervan. Daarom dat ik een huisje heb geplaatst op een paal zodat de katten er niet aankunnen. Het snoeiafval en onkruid geef ik aan de kippen. Zij peuzelen wel al het ongedierte van de bladeren en verwerken bijna alles. Op een appelzaailing had ik rupsen aangetroffen en bij mijn terugkomst van vakantie waren dit allemaal kokons geworden. Dit blijkt de appelstippelmot te zijn. Heb ik ook aan de kippen gegeven dus. De berg houthaksel dat ik nog van de herfst had heb ik gedeeltelijk in de boomgaard gegooid met een laag karton eronder. In de rijen tussen de bomen plan ik om volgend jaar knoflook en ajuin te planten. Goed tegen de beestjes en vult de ruimte op. De phacelia dat nog bloemt trekt veel vliegende insekten aan tot geluk van de fruitbomen.
De moestuin heeft dit jaar serieus wat achterstand gelopen daar ik vol met de opbouw van de tuin bezig ben en dit de grootste hap eet van de planning. Mijn aardappelen zitten onder doek alsook sjalot, sla, spitskool, bloemkool, koolrabi, paksoi en andijvie. Mijn bonen en wortelen moet ik nog zaaien. De tijd dringt…
En als laatste heb ik nog de grond van een nieuwe border bewerkt met een laag paardemest want ik moet nog een aantal heesters planten voor de bijen. Daarnaast heb ik nog de vrouwenmantel geplant dat ik gestekt heb in de herfst. Denk zo’n 15 plantjes ongeveer. De walnoot heb ik nu stevig tussen 3 palen gezet.