De herfst is coming
Waar we in normale jaren begin oktober temperaturen van rond de 12°C moeten hebben is het nu nog 20°C. Wat gebeurt er? Is het klimaat echt naar de knoppen? Of hebben we nog maar 2 seizoenen zoals vorig jaar, zomer en herfst?
Wie herfst zegt, zegt veel werk in de tuin en dan vooral najaarsbeplantingen en opruimwerk.
In de moestuin werden de snijbonen opgeruimd. Veel tijdverlies in het ontknopen van de ‘lianen’ komt hier bij kijken. Dit jaar een zeer goede oogst met staken tot 28cm lang.
Pompoenen worden ook één per één geoogst. De Sweet Dumpling is echt een fantastische pompoen. Zo zoet, niet echt aangewezen om er soep van te maken. Eerder pumpkin pie. De andere, selectie van Hokkaido, is nog niet geproefd. Als je deze ook wil proeven kan ik zaad opsturen.
Ik eet graag pikant (pittig in NL) en voorzie ik mezelf van genoeg stock Dit jaar was dit hetzelfde maar aangezien de serre niet meer was moest ik het in openlucht doen. Geen probleem! Ik heb dan maar een tunnelserre gezet (mini) met aubergine, pepers en paprika. De peperplanten waren overladen.
De aardperen die ik tijdens een ruil van De Lusthof gekregen heb zijn flinke knollen geworden en ogen zeer vlak en dus ook gemakkelijker te schillen. Wel is het zo dat deze FLINK aangebonden moeten worden en niet zoals ik, die ze tussen korte paaltjes te licht heb aangespannen. Met de minste wind vallen die dus om met als gevolg, doorgang bemoeilijkt. Ook is het zo dat de knollen pas groeien wanneer de bloem zich vormt. Daarvoor uitdoen heeft geen nut. Heb de test gedaan en er waren 0,000 knollen te merken.
Oktober is de maand van de knoflook en dus heb ik dit op tijd kunnen doen, dit keer. Het ras dit jaar is Germidour en ook nog rode ui, Red Electric. De 2 foto’s geven eigenlijk de knoflook weer dat ik vorig jaar gepoot heb en waarvan ik nu nog pootgoed over heb. Purple Glaser, Purple Haze, Siberian, Bulgarian, Inchelium Red, Korea Red,… Dit staat op een doek tussen 2 laagstam fruitbomen in gaten met afstand 15x15cm. Op 1 doek kan ik 42 teentjes kwijt. Voordeel is dat dit geen plaats meer neemt in de moestuin en ongedierte weghoudt van je fruitbomen. Dit jaar heb ik dit toch zo opgemerkt.
Bij de pruimen ga ik opnieuw Oost-Indische kers zetten met al het zaad dat ik er dit jaar van geoogst heb. Zeker goed in de preventie (onrechtstreeks) bestrijding) van bladluizen. Een maal ze in je boom zitten geraakt je er moeilijk (biologisch) af door de mieren. Die kan je dan actief bestrijden met boomlijmbanden. In de winter gebruikt tegen de wintervlinders (wijfje kruipt via de stam naar boven en legt eitje op de uiteinden. Door de lijm kleven ze hierop en geraken ze niet waar ze moeten zijn.
Het snoeien van lavendel gebeurt normaal in augustus maar dit jaar stond die nog prachtig in bloei en heb ik tot oktober moeten wachten eer het grootste deel uitgebloeid was. De toppen van de snoei die overbleven heb ik dan maar gestekt. We zien wel wat het geeft. Dit heb ik gedaan in speciale ‘isomo’ stekplaten dat eigenlijk voor aardbeistekken dienen. Dit heb ik in een tunnelserre buiten gezet.
Dit jaar heb ik veel snoeihout van onderstammen dus waarom niet stekken? Wat hebben we nodig? Toppen van 20cm en hout van 30cm dat begint vanaf een gesteltak. Bundel deze samen en zet in fijn zand tot het voorjaar. Daarna kan u deze uitplanten op een mooie onkruidvrije plaats. Ik zet de bundels nog in een bodempje water gemengd met stekpoeder (24u laten weken).
De 2de methode is de basis dezelfde maar dan steek ik elke stek in de grond die van plastic voorzien is (tegen onkruid) in een mini tunnelserre. Hier staan trouwens ook mijn lavendelstekken in en hibiscus zaailingen. Eerst heb ik de grond gefreesd, daarna een klein laagje champignoncompost en daarbovenop de zwarte plastic doek van 80µ.
Voor we terug beginnen met enten (rond maart), moet ik eens zien hoeveel onderstammen ik nog overhebt en dat zal ik pas kunnen doen als de worteldoek klaar is voor de fruithaag. Intussen test ik nog eens de tangen die ik gekocht heb.
Eerst de goedkope tang. Goed voor enthout van max. 6mm diameter. Het mesje is niet hard genoeg voor dikkere diameter. Lukt zeer goed en de snede is perfect egaal en pas 100% op de andere zijde.
Daarnaast heb ik de zwaardere en robuustere tang dat dient voor V- en U-enten:
Wat de dieren betreft is iedereen nog van de partij. De kippenren ziet af en dan bedoel ik het gras. Geen sprietje dat nog leeft in die ren. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ofwel een te kleine kippenren ofwel kippen die geen eten krijgen.
In dit geval is dit het eerste. Hoe kunnen we dit oplossen?
Door bakken te maken van 15cm hoog afgeschermd met kippengaas. Het gras groeit hierdoor en de kip kan dit dan eten zonder de plant te beschadigen. Het zaad wordt tevens beschermd door het kippengaas. In beeld:
De cocons van de bijen moet ik nog uit de kasten halen voor de winter begint maar tussendoor ben ik nog bezig 2 nieuwe hommelkasten te maken. Daarmee zit ik dan aan 4 kasten. Dit is nog maar het begin dus later meer.
Kwa bloemen was ik genoodzaakt om de dahlia’s te knippen omdat het anders te nat wordt om de knollen uit de grond te halen en met dat het zo een zonnige dag was kon ik niet anders. Bloemen tot iets meer dan 20cm diameter waren geen uitzonderingen…
Nog ene paar sfeerfoto’s van de bloemen dit jaar