Oogsten cocons metselbijen
Naast de honingbijen (Apis mellifera) moesten we nog de cocons van onze metselbijen (Osmia spp.) oogsten zoals vorig jaar. Daar kruipt ook veel tijd in. Is maar 1x per jaar. Dit jaar heb ik de kuismethode aangepast. Hieronder meer uitleg. De blokken heb ik vastgebonden met oranje tape. Deze leek sterk maar niet sterk genoeg en verliest zijn kleefkracht. Moet ik iets anders op vinden.
Eenmaal de plankjes ontdaan van de inhoud ziet dit er zo uit:
Een eerste filtermoment geeft dit:
Wanneer je een aantal blokken geledigd hebt bekom je dit:
De kuismethode is nog steeds met droog zand maar deze keer heb ik het ook met water gedaan om eens te vergelijken. Als de cocons goed gefilterd zijn en ontdaan van de zwaarste deeltjes (verharde modder, dode larven, parasieten,…) dan gaan ze in het water. Alles wat drijft wordt eruitgehaald en op keukendoek gelegd om te drogen.
Wanneer de cocons min of meer droog zijn gaan ze in een zak om verder te drogen. Niet in de volle zon want het was nog 18°C
Als ze droog zijn mogen ze in een doosje. Sommige verkiezen transparante plastic, ik ga voor de kartonnen uitvoering. Ademt iets natuurlijker… Het doosje leg je in de koelkast tussen 2°C en 4°C en ergens in februari of maart (naargelang de soort) haal je ze eruit.
Succes!