Het eerste fruit rijpt

Het eerste fruit rijpt

De eerste week van juni is nog maar pas voorbij en de eerste frambozen zijn rijp (Valentina en Tulamagic). De rode aalbessen nog niet helemaal maar het zijn er al heel wat. De snoei is nog een beetje onoverzichtelijk maar de snoeren worden al iets meer zichtbaar. Hetzelfde voor de witte van Versailles die eigenlijk roos uitschiet. Euh? Wat?!

IMG_8329Framboos 'Valentina'Aalbes 'Jonkheer van Test'Aalbes 'Witte van Versailles'

De eerste aardbeien zijn rijp. Dit zijn 2 jaarse vruchten dus ik verwacht niet zo’n grote opbrengst dit jaar. We zien nog wel maar tot nu toe geen ongedierte of ziekte/schimmel te bespeuren. Houden zo! Het ras Figaro heeft een rare vrucht gegeven dat ik nog niet heb meegemaakt. Als iemand weet hoe dit verschijnsel/ziekte/… heet laat maar weten. Feit is dat deze 70gr woog!
Een ras dat goed aangeprezen wordt is Ostara (doordrager), wel bij mij is het niets. Platte textuur, geen smaak. Zie niet waarom ik deze behoudt dus composthoop. RIP Ostara
Een ander ras dat super in de smaak valt is Frau Mieze Schindler. Echt een topper. De buitenkant kan niet veel verdragen daarom dat dit ook geen commercieel ras geworden is maar die is zo zoet!! A keeper!

Aardbei 'Figaro'Aardbei 'Figaro'Aardbei 'Figaro'Zicht op de aardbei rekkenAardbei 'Frau Mieze'Aardbei 'Ostara'

De kruisbessen zijn bijna rijp. Dat zal voor juni zijn denk ik. Mmm, verheug me er al op. Van de 10 rassen zou ik van het merendeel toch fruit moeten hebben als de vogels mij niet voor zijn.

Kruisbes 'Pax'Kruisbes 'Rolanda'Kruisbes 'Mucurines'Kruisbes 'Reflamba'Kruisbes 'Martlet'

Alle van de 28 verschillende soorten tafeldruiven staan in bloei en sommige vroege hebben bijna gedaan. Dit jaar behoudt ik minder trossen om deze dikker te oogsten. Vorig jaar had ik veel maar kleine bessen. Ook mede doordat ik niet gekrent heb (te veel ander werk)

Druiven in bloeiDruiven in bloei

Iets waar ik niet blij over ben in de tuin is de moerbei. Ik dacht de zwarte besteld te hebben en nu heb ik witte bessen. De kleur is niet belangrijk maar de smaak wel. En dat vind ik niet terug bij deze witte. De rode en zwarte zijn bekend een heerlijke zoete smaak te bevatten dus wat ik doe is deze Alba (wit) stekken en deze gebruiken als onderstam om zwarte op te enten. Wordt vervolgd

Witte moerbei - Morus Alba

De blauwe bes is ook aan het verdikken en gaat de goeie kant uit. Hieronder het ras Chandler met zijn enorme vruchten.

IMG_8344

En de kiwi en kiwibessen bloeien rustig verder…

KiwibesKiwi 'Green light'

Juli is eigenlijk de maand waarin dat ik stek en dat ik de beste resultaten heb (buiten lavendel in augustus). Voor de groentetuin heb ik veel buxus nodig en daarom dat ik een bak vol stekken heb gemaakt. De kiwibes ben ik ook begonnen met stekken in grotere bakken. Heb hier al goede resultaten mee geboekt. We zien wel

Stekken van buxusStekken van kiwibes

Tijdens de herfst hebben we voor eerst knoflook op doeken gepoot en nu kunnen we het resultaat er van zien en dat val goed mee, eigenlijk héél goed. Geen onkruid en redelijk gemakkelijk te oogsten. Eenmaal de stengel goed bruin zijn deze broos en kan je de knol niet meer uittrekken maar wel met een schopje een handje helpen. Dan komen ze los en hoef je enkel de grond eraf te schudden.

Knoflook op doekKnoflook op doek

De meeste groente teel ik nu op doeken waar ik de gaten heb uitgebrand met een soldeerbout. Dit samen met een sjabloon uitgesneden uit dik karton. Kolen plant ik bovenop een stukje rabarber. Dit zou werken tegen knolvoet. Heb nog geen knolvoet gehad tot nu toe.

Kolen op stukje rabarberOverzicht moestuin

Iets speciaals dat ik meegebracht heb van ‘De Lusthof’ is de Apios tuberosa of Indianenaardappel. Hier meer info -> LINK
Klimt goed en staat momenteel in een pot. Zal hiervoor een plaatsje zoeken in de tuin dat niet te nat staat in de winter.

Indianenaardappel

Iets waarover ik al geschreven is de aardpeer (topinamboer). Blijkbaar hebben wij de Canadese soort dat rechte en vlakke knollen geeft welke gemakkelijk te schillen zijn. Ook is de smaak iets beter dan de andere. Feit is dat ik dat heel graag eet. Nu heb ik een ras gevonden die knollen geeft tot 25cm lang. Misschien deze planten in de plaats van. Ter info, vorig jaar was het loof veel te hoog (tot 3m). De wind had weinig moeite om dit omver te blazen m.a.g. dat alles op de grond lag. Dit jaar heb ik alles getopt. Links het resultaat.

Canadese aardpeer

Een andere groente die de winter heeft overleefd is de artisjok. Wat ooit een klein plantje van 10cm was is nu een mastodont van meer dan 1m hoog en 25 vruchten. 1 vrucht weegt gemiddeld 300gr. En de ouders zeggen dat deze heerlijk smaken.

Artisjok vruchtArtisjok vrucht

Over beestjes heb ik het nog niet gehad en die waren alweer talrijk in de tuin. Hieronder een paar nieuwkomers en iemand die ons verlaten heeft.
Zal eerst beginnen met het heugelijke nieuws dat meneer en mevrouw eend 8 kleintjes hebben gekregen. Heb meteen de woerd (man) uitgesloten want deze schijnt de opgroeiende mannelijke kleintjes te versmachten. Krijg je kinderen met psychologische problemen van Teleurgestelde emoticon Een dag nadien bleek er 1tje verdwenen te zijn. Vrees door een vogel meegepikt. Kraai, ekster, buizerd, t-rex Emoticon met brede lach ?

Indiaanse loopeend

Appelbloedluis heb ik ook getroffen op een M9 stek. Die kleine beestjes die planten leegzuigen. Niet goed maar niet nefast wanneer op tijd aangepakt. Vijanden hiervan zijn sluipwespen, lieveheersbeestje, gaasvliegen- en zweefvliegenlarven. Komt voor in boomgaarden waar men niet spuit of biologische. Ik borstel het er meestal af en wrijf met de handen. De lijken verbrandt ik.

Appelbloedluis

Een nieuwkomer in de tuin is de gouden tor (Protaetia Cuprea). Gevonden in de moestuin op een oude rabarber stengel. Weet niet wat hij kwam doen. 3 dagen gebleven en dan, zonder 1 woord, gewoon verdwenen.

Gouden tor

De andere nieuwkomer en waar ik heel blij om was is de behangersbij. Toch prachtig hoe die zijn cocons maakt met uitgevreten stukjes bladeren. Had ik niet en komt hier normaal gezien niet voor. Zullen de metselbijen het doorverteld hebben hoe goed het hier is… 😉

Behangersbij

Diegene die ons heeft verlaten is een winterkoninkje. De schuldige is de kat. Achter die oceaanblauwe oogskes bevindt zich een jaagster om u tegen te zeggen. Nagels die scherper zijn dan Gillettegilette mesjes. Jammer

Winterkoninkje

Met al dat lekkers in de tuin proberen zo veel mogelijk gezond te eten maar dat vergt veel tijd. Het is een kwestie van afspraken maken maar tot nu toe lukt dit wel goed. Zo cool als je thuiskomt en er wacht jou een bord verse asperges van de tuin met peterselie en eieren van je eigen kippen.

Asperges uit eigen tuin

Overzichtje van het stuk met het kleinfruit. Nog niet wat ik wil maar we gaan er naartoe. Heb nog ideeën zat

Zicht op kleinfruit



Geef een reactie