Te warm op dit moment

Te warm op dit moment

Iedereen weet het nu wel, het is te warm voor de tijd van het jaar. Deze zomer hebben we al pieken gehad en nu hebben we nog records. Desalniettemin werken we voort in de tuin Glimlach We zijn begonnen met het plaatsen van extra palen en hekwerk voor de serieus dikke bramen ‘Kiowa’. Met of zonder handschoenen, prikken doet hij toch. De palen zijn behandeld met bio-carbonil, een milieu vriendelijke carbonil (wist niet dat dit bestond). En daarrond heb ik nog een extra laag plastic gedaan om het rotten tegen te gaan. Wie zien wel of dit lukt.

Paal met bio-carbonilPaal omwikkeld met plasticHekwerk voor Kiowa braam

De kruisbessen daarvoor heb ik een beetje bijgesnoeid. Let wel, op de foto zie je sterkere scheuten dan de centrale stam. Deze zal de laatste vervangen denk ik. Is sterker en dikker en ideaal om het vruchthout te groeien.

Kruisbessen haag

De frambozen blijven maar komen en ze komen eigenlijk onze strot bijna uit. Hopelijk helpen de vogels een beetje. SOS merel!

Herfstframbozen

Bij de aalbessen heb ik alle snoeiwonden dicht gedaan met lac balsem om indringers tegen te gaan. Vorig jaar een paar tegengekomen dus dit is louter preventief.

Snoeiwonde aalbes gedichtSnoeiwonde aalbes gedicht

De blauwe bessen zijn in hun herfstkleedje geraakt. Hieronder een foto van ‘Darrow’

Blauwe bes 'Darrow'

Tussen de druivenrijen heb ik de grond losgemaakt met deze 2-3 drietand (ken de officiële naam niet meer). Gaat zeer gemakkelijk en je kan er andere materiaal mee inwerken. Sommige druivelaars hebben terug zin om vruchten te maken. Die gaat er dus meteen af.

Grond van druiven verlucht Druiven opnieuw in bloei

Zoals gezegd in een voorgaande post is het lookexperiment op doek goed gelukt. Daarom dit jaar hetzelfde. Normaal mag je pas om de 4j look planten op dezelfde plaats maar ik doe het toch. We zien wel wat het wordt en of de oogst aangetast wordt en/of minder is. De bollen heb ik per 5/6 samengebonden wanneer ze uit de grond gehaald werden en laten drogen onder een afdak. Nu heb ik ze samengebonden om te op te bergen in een donkere ruimte.

Knoflook bundelsKnoflook in de rijKnoflook samengebundeldAil tressée

De bedden heb ik opnieuw opgekuist. Dus doek eraf, zand ingewerkt en doek er terug over.

KnoflookbedKnoflookbed fase 1Knoflookbed fase 2Knoflookbed fase 3Knoflookbed af

De Yacon (appelwortel) groeit weelderig, nog steeds en staat al boven de 2m. Als het weer niet kouder wordt heb ik een ladder naar de hemel.

Yacon wortel in volle groei

Het loof van de aardperen daarentegen is bijna helemaal bruin. Dat zal opruimwerk worden voor november denk ik. We hebben er toch al aardig wat kunnen opgraven. De kleintjes gaan dit jaar in hakselaar, anders geraak ik er nooit van af. De bedoeling is om deze te mengen met de roze variëteit. Dit is de Canadese variëteit:

Aardpeer CanadianIMG_9134

Wat ook veel tijd in beslag genomen heeft is het opkuiswerk en verzorging van de onderstammen. Ik heb nu een plekje in de moestuin voorbehouden om dit in orde te brengen. Het oude plekje is een beetje verwilderd en zou in november of december pas opnieuw proper staan met nieuwe onderstammen.

Plek voor stekken en onderstammenPlek voor stekken en onderstammen met stro

Het oude stukje dat gewied moet worden *work in progress…* Heb zelf een lekkere ‘Baya Marisa’ appel gegeten die er nog hing Knipogende emoticon

Oude plek voor onderstammen Appel 'Baya Marisa'

Heb ook nog snel de legbak van de kippen gefixed. De zijwand was gescheurd en gelukkig had ik nog een zijwand in overschot. Vlug gedaan behalve dat mijn alter ego het grandioos idee had om een nieuw dak erop te plaatsen. Lap, een uur werk erbij. Maar het resultaat mag er wezen. De kipjes zullen terug droog staan.

Legbak van de kippen in herstelZijwand stuk en aan vervanging toeNieuw dakje op de legbak

Daarnaast heb ik ook maar een stukje ingezaaid met phacelia, winterrogge en vogelzaad. Alles is overtrokken met een net.

Hoek in de kippenren ingezaaidZaad voor de kippenren

Over beestjes gesproken gaat het nog steeds lekker met de Buckfast bijen, ze vliegen nog steeds rond op zoek naar suiker om de wintermaanden door te komen. Benieuwd of ze genoeg gaan hebben.

Bijen zijn nog steeds buitenEn ze hebben funGele pootjesGele pootjes

De herfst is ook synoniem voor paddenstoelen. Hieronder een paar foto’s van exemplaren gevonden in de tuin:

InktzwamOnbekendOnbekendOnbekendOnbekendOnbekendOnbekendOnbekendOnbekend



Geef een reactie