Verstevigen van de pergola voor kiwibessen
5 jaar geleden ben ik begonnen aan een pergola voor kiwibessen en grootvruchtige kiwi. Na 5 jaar merk ik op dat de dakstructuur niet zo goed voorzien is om het web van takken overzichtelijk te snoeien. Daarom dat ik deze wou voorzien van een betonnet en tegelijkertijd bouten en balkjes plaats. Hieronder een foto van hoe het eruit zag voor de transformatie met enkel ijzerdraad (1.5mm) op het dak.
Eerst zijn planken van 2m40 verzaagd om de balken van 5cm in te kunnen kloppen. Na het zagen zijn deze behandeld met een tuinbeits.
Met overschot van balken (7x7cm) heb ik dan stukken van 40cm gemaakt om in de hoeken te plaatsen.
Eenmaal de planken op het dak en de bouten op de uiteinden van de planken geschroefd ben ik begonnen met de betonnetten van 5mm dik
Dit zijn netten van 2m x 1m. Deze heb ik vastgezet met krammetjes van 20 tot 25mm.
Het eindresultaat is merkbaar Nu nog de snoei van de planten en het aanbinden.
Daartussen heb ik nog noten kunnen bemachtigen van de juglans nigra. Deze smaken niet zo (de Amerikanen lusten die dan wel) en zijn supermoeilijk om open te krijgen. Zeer harde noot. Er zaten maar een viertal die hol waren dus weg ermee. Heb ze open gedaan om aan te tonen. Ik had liever de juglans regia gehad om te zaaien en enten maar daarvoor is het te laat. Plus naar het schijnt is de nigra iets beter winterhard dan de regia, we zien nog.
In hetzelfde park waar ik geweest ben heb ik poncirus vruchten gevonden en ook maar meegenomen om verder te zaaien. Dit is voor later want ik heb al 2jarige plantjes waarmee ik verder kan.
Voor mensen die dennenschors willen tegen het onkruid kan je de schors van gevelde bomen nemen en dit hakselen. Dan bekom je een hele goede toplaag om op je planten in pot te strooien tegen onkruid.
In juli had ik stekken gemaakt van kiwi en kiwibes. Er zijn een paar dingen die opvallen. Ik gebruik potgrond met zand om de stekken in te doen. Je kan zien dat na bijna 6 maanden het callus weefsel zich goed gevormd heeft onderaan bij de kiwi’s. Op 1 stek kan je zelf de wortels tevoorschijn zien komen. De 4de foto toont het wortelstelsel van de kiwibes stek aan. Deze staat veel verder in het vormen van wortels.
De eerste foto toont het wortelstelsel van de kiwibes stek aan. Deze staat veel verder in het vormen van wortels. Ik heb van de kiwi als de kiwibes 5 stekken verplant en zal die ergens onder een plastic of glas zetten. Daarnaast zie je een voorbeeld dat de wortels nog goed zijn maar dat de stam niet geheel gezond is. Met een mes heb ik deze tot in de helft gesneden om te zien dat die het niet meer lang ging trekken. De laatste foto laat het uiteinde zien van een stek en hier zal ik voortaan de top voorzien van lac balsem of iets anders dat hermetisch afsluit. Dit om het laatste oog ervan te verliezen door verdamping of ongedierte die erin zou nestelen.
In de vorige post sprak ik over het vermeerderen van onderstammen. Hieronder een paar foto’s hoe je ofwel kan afleggen en aanaarden. De eerste foto toont de scheutvorming na het knippen van de hoofdstam tot bijna aan de grond. Dit doe je iets na het voorjaar. Na de groei van de scheuten aard je aan in de zomer. De andere methode is het afleggen van een scheut. Dit leverde mij toch een 10-tal onderstammen op die ik ook meteen in een bussel geplant heb in afwachten om geënt te worden.