Zachte winterdagen!

Zachte winterdagen!

De Yacon plant dat ik heb uitgedaan vorige maand ligt nog op grond en heb ik gesplitst in 4 stukken en ingegraven in een verhoogde bak buiten. Wat opvalt is dat er opnieuw scheuten groeien nu de temperatuur veel te laag ligt ‘s nachts. De restjes die ik had (schilfers) heb ik in P9 potjes gezet om de groeikracht even te zien.

Yacon voor splitsenNieuwe groei op yacon

De dahlia dat nog in de grond zit schiet terug wat nogmaals duid op het veel te warme weer. Koning winter mag terug wakker worden!

Dahlia groeit opnieuw

Bij het fruit hebben we de blauwe bessen (Misty en Star) dat nog in het frisgroen staan en ook in bloei Verwarde emoticon

Blauwe bes Misty opnieuw in bloeiBlauwe bes Star nog steeds in mooi groen blad

In de moestuin ga ik een pad van haksel aanleggen. Hierna houden we ons schoeisel een beetje proper en kan de grond iets rijker worden aan bodemleven. Voor ik dit doe ga ik de houtblokken ingraven waar ik geen weg mee kan. Ik dacht er een insectenhotel van te maken maar dit is veel te slecht hout (wilg) dus graaf ik het in. Daarna komen er houtsnippers op.

Putten gemaakt voor houtblokkenHoutblokken

Wat winterstekken aangaat heb ik een bloembak gevuld met lichte aarde (potgrond/compost/zand/perliet). Hier komen waarschijnlijk stekken van rubus in terecht en morus.

Bloembak om later te stekken

Van de Rubus sanguineum weten we dat deze een zeer goeie drachtplant is en daarom wil ik er meer in de tuin hebben. De stekken kuil ik in zand op een noordelijke muur en steken we later in de grond.

Rubus saguineum stekken

Sommige onderstammen groeien iets te hard en kan je snel en makkelijk vermeerderen door er een pot rond te plaatsen met aarde. Principe van ‘stooling’ (aanaarden) maar dan met een pot. Eind deze maand ga ik de pot wegdoen en de 3 onderstammen apart planten.

Onderstammen vermeerderen

Sinds vorig jaar hebben we een braamboos met zeer grote en dikke vruchten die ik nu vermeerder door stekken te nemen van ongeveer 20 cm en de langste bladeren eraf te knippen. Eenmaal in de potten heb ik de top afgewerkt met lac balsem om verdamping tegen te gaan.

Stekken genomen van de braambozenStekken in pot

Sinds een paar jaar nu gebruikt ik af en toe in mijn stekmedium cocopeat. Dit is een alternatief op turf dewelke wordt ontgonnen in streken waar dit niet is aangewezen want deze breekt de natuur beetje bij beetje af. Daarom is dit een goed en ecologisch alternatief want dit wordt van de bast gemaakt van de cocosnoot. Hier is er meer dan genoeg van. En ook een voordeel is dat dit pH neutraal is dus niet zuurminnend zoals sommige planten nodig hebben. Denk aan blauwe bosbes of heide of nog rododendron.
Waar kan je deze cocopeat bemachtigen? In zakken van Ecostyle of nog in bigbags bij de goede tuincentra. Ik haal ze bij Action waar ze vorig jaar nog 0.69€ kostten en nu 0.75€. Met 1 blok heb je 10L cocopeat als je weet dat 1x zak van ecostyle gauw 30% meer kost… Op de foto is de bovenste verpakking de nieuwe. De andere is de oudere.

Geperst cocopeat

Binnenshuis heb ik de pepers en paprika laten overwinteren om volgend jaar vroeg te beginnen. 2 jaar geleden heb ik dit ook gedaan en de oogst was rijkelijk. Nu zag ik dat mensen dit in kleinere (2 tot 3L) potten deden en ik deed dit in 60L potten wat niet echt plaats besparend was. Daarom dus alles in kleinere potten gezet en tot nu toe loopt alles goed.

Peper Cajun BellCajun Bell met een onbekende supergrote puntpaprikaPequin da Ischia

Deze periode is nogal een zware voor de maag en ik spreek dan over de feesten. Daarom dat ik eens prunelle (sleedoornlikeur) wil maken. Dit is op basis van sleedoorn, kruiden en jevener. Het resultaat kan je hieronder zien (nog voor de filtratie). Ik wou dat de 6 weken al voorbij waren Glimlach

Maken van prunelleEindresultaat in pot

Ik zou zeggen schol Duim omhoog



Geef een reactie